IZVJEŠĆE O RADU

izvješće o radu 2017

 

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2018.GODINU

 

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja je svoj  rad i djelovanje u 2018. godini realizirao sukladno ciljevima iz zadaćama iz Statuta, u skladu sa zakonskim propisima, nacionalnim strategijama , Strateško-operativnom planu udruge te ostvarenim financijskim potporama , podrškama i partnerstvima sa institucijama, udrugama iz Domovinskog rata i suradnicima koji podržavaju rad i djelovanje Saveza.

 

 PROJEKTI/PROGRAMI/AKTIVNOSTI KROZ FINANCIJSKE PODRŠKE

Uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Grada Karlovca, Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodnog odbora Crvenog križa provedeni su slijedeći programi/projekie/aktivnosti:

 

 1. SUOČAVANJE SA ISTINOM, NASLIJEĐE DOMOVINSKOG RATA
 2. 2018. – GODINA NESTALIH OSOBA
 3. KREATIVNOŠĆU DO KVALITETNIJEG ŽIVOTA
 4. U ZAJEDNIŠTVU SE I NJIHOV GLAS ČUJE
 5. USKRŠNJI DUHOVNI SUSRETI
 6. MEĐUSEKTORSKA SURADNJA U PROCESU RJEŠAVANJA PITANJA NESTALIH OSOBA
 7. MEĐUNARODNA I REGIONALNA SURADNJA U PROCESU RJEŠAVANJA PITANJA NESTALIH OSOBA
 8. RAZVOJNA SURADNJA U PODRUČJU CENTRA ZNANJA ZA DRUŠTVENI RAZVOJ U REPUBLICI HRVATSKOJ

 

IZDVOJENE AKTIVNOSTI PROVEDENE U OKVIRU PROJEKATA:

 MEĐUNARDONI DAN NESTALIH OSOBA

Međunarodni dan nestalih osoba je održan 30. kolovoza 2018. godine u Karlovcu, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvo i potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Karlovačke županije, Grada Karlovca, HCK i ICRC , te podršku hrvatskih branitelja.

Doprinos programu na kojem je sudjelovalo oko 160 članova obitelji, suradnika i uzvanika, dala je i Uprava za zatočene i nestale kroz  prezentaciju procesa, tehnologije i načina rada na rješavanju pitanja nestalih osoba

Poseban doprinos su dali i volonteri Hrvastkog crvenog križa Gradskog društva Karlovac.

 

REDOVITI IZVJEŠTAJNI SABOR SUOZNHB I AKTUALNI SAT O PROCESU RJEŠAVANJA PITANJA NESTALIH OSOBA

 Izvještajni Sabor

Savez je 19.listopada 2018. godini održao redoviti ivještajni Sabor ( u Baškoj ).

Na Saboru su usvojena Izvješća o radu i financijskom poslovanju , Izvješće Nadzornog odbora za 2017. godinu te Plan rada za 2019. godinu. Financijsko izvješće za 2017. godinu je objavljeno na stranicama Ministarstva financija, a Izvješće o radu objavljeno je na mrežnim stranicama SUOZNHB.

 

Aktualni sat

je također održan 19. listopada 2018. godine u Baškoj. Aktualni sat  je bio posvećen pitanju nestalih osoba i novom Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Prezentaciju o procesu rješavanja pitanja nestalih osoba i aktivnostima iz djelokruga rada Uprave za zatočene i nestale te aktualne podatke prezentirala je načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu gospođa Višnja Bilić. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja gospodin Stjepan Sučić koji je ujedno i predsjednik  Povjerenstva Vlade republike Hrvatske za  nestale osobe je dao dodatna tumačenja cijelog procesa i nove metodologije rada te kroz odgovore na pitanja koja su postavljali članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja i drugi sudionici pojasnio sa kojim problemima se susreću institucije koje rade na rješavanju pitanja nestalih osoba i što poduzimaju kako bi unaprijedili proces.

Saboru i aktualnom satu su nazočili i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga sa kojima Savez surađuje na nacionalnoj razini  kao i predstavnici udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja sa područja primorsko-goranske županije.

 

TEMATSKI SASTANCI  UPRAVNOG ODBORA, MEĐUSEKTORSKA SURADNJA

Tematski sastanci

Savez je održao 4 redovna , ujedno i tematska sastanaka Upravnog odbora na kojima su sudjelovali predstavnici udruga članica iz Zagreba, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Varaždina i Čakovca na kojima su donošene odluke iz djelokruga rada Saveza.

 

Međusektorska suradnja , Informiranje i uključivanje članova u proces

U Vukovaru je održan tematski sastanak sa pomoćnikom ministra Stjepanom Sučićem, u čijoj nadležnosti je rad Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja,  a sudjelovali su predstavnici udruga obitelji nestalih hrvatskih branitelja sa područja Vukovara, Vinkovaca i Osijeka. Cilj sastanka je bio informirati članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila o aktualnom stanju procesa rješavanja pitanja nestalih osoba na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i ujedno im omogućiti neposredno sudjelovanje u procesu kroz pitanja, iznošenje stavova,zahtjeva, prijedloga…

Predsjednica Saveza je bila i na nekoliko sastanaka u Upravi za zatočene i nestale kako bi Upravu upoznala sa stavovima, problemima i sugestijama članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, informacijama koje je Savez prikupio i spoznajama o pojedinačnim specifičnim slučajevima: S druge strane na tim sastancima su Savezu od Uprave za zatočene i nestale  predočavane najnovije informacije o radu Uprave i poduzetim radnjama za pronalazak nestalih osoba. Suradnja je u 2018. godini bili intenzivna i izvan formalnih sastanaka, kroz telefonske razgovore i pisanu korespodenciju, a osim predsjednice direktnu komunikaciju su ostvarili i predsjednici udruga članica Saveza kao i članovi pojedinačno kroz sjedište uprave u Zagrebu i ured Ispostave istok.

 

ZAKON O NESTALIM OSOBAMA U DOMOVINSKOM RATU

Savez je  aktivno sudjelovao u izradi Nacrta prijedloga Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu i iznalaženju  zakonskih rješenja za probleme koji su prepoznati kroz dugogodišnje djelovanje Saveza, kroz sugestije i prijedloge udruga članica Saveza.

 

BILATERALNI SASTANAK

Predsjednica Saveza je kao   predstavnica obitelji nestalih osoba u Domovinskom ratu  sudjelovala  u službenom protokolu   i na bilateralnom sastanku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sa  predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan u veljači u Zagrebu. Tom prigodom je u ime obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja istaknula kako je jedan od  najznačajnijih preduvjeta normalizaciji odnosa između dviju država rješenje pitanja nestalih osoba koje je jedino moguće kroz otvaranje arhiva JNA i promjernu politike Srbije prema ovom pitanju.

 

SASTANAK ČLANOVA OBITELJI SA PREDSJEDNIKOM REPUBLIKE SRBIJE

Nedugo nakon bilateralnog susreta srbijanski predsjednik je sa svojim suradnicima primio u svom uredu predstavnike obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Republike Hrvatske

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja su na sastanku iscrpno i argumentirano prezentitirali svoje viđenje rješenja pitanja nestalih  i zatražili od Aleksandra Vučića konkretne poteze vezano za vojne i druge arhive. Ovaj sastanak je za predstavnike obitelji bio jedan od najtežih i najosjetljivijih pokušaja da dođu do cilja osoba je. U izaslansvo su bile uključene sve  kategorije članova obitelji ( roditelji, supruge, djeca ) nestalih branitelja i civila, a pažnja je bila posvećena  i zastupljenosti prema regionalnom principu ( sva područja Republike Hrvatske ). Ovaj događaj je osim težine zbog odgovornosti prema nestalim osobama nosio i težinu izuzetnog javnog interesa cijele Hrvatske. Odlazak u Beograd je usaglašen sa institucijama Republike Hrvatske ( ured predsjednice, Vlada RH, Ministarstvo hrvatskih branitelja ) koje su pružile i moralnu i logističku podršku obiteljima, a članovi obitelji su po povratku iz Beograda izvjestile hrvatske institucije i predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga o svim detaljima sastanka.

 

TRIBINA O NESTALIM OSOBAMA

Savez je u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja, Upravom za zatočene i nestale u Lipiku održao tematsku tribinu o procesu rješavanja pitanja nestalih osoba na kojima su uz članove obitelji sudjelovali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Državnog odvjetništva RH, MUP-a RH, Obavještajne zajednice i Forenzičkog laboratorija Medicinskog fakulteta u Osijeku, predstavnici lokalne zajednice i braniteljskih i stradalničkih udruga.

 

SURADNJA SA INSTITUCIJAMA

Savez je  u 2018. godini pojačao razinu suradnje i partnerskog odnosa sa Ministarstvom hrvatskih branitelja i veću uključenost Saveza u proces rješavanja pitanja nestalih osoba i podizanje kvalitete življenja članova njihovih obitelji te suradnju sa Uredom predsjednice Republike Hrvatske na aktivnostima vezanim uz zagovaranje rješavanja pitanja nestalih osoba.

U 2018. godini nastavljena je dobra suradnja sa Hrvatskim Crvenim križom u nekoliko aktivnosti sa posebnim naglaskom na aktivno sudjelovanje i podršku HCK pri obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu.

 

MEĐUNARODNA SURADNJA

Savez je sudjelovao u radu Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije ( sastanci upravnog odbora, Konferencija o nestalim osobama u Sarajevu, sastanci sa predstavnicima ICMP-a )

Obljetnice stradanja Hrvata u BiH-Predstavnici Saveza su sudjelovali u obilježavanju obljetnica obrane i stradanja Hrvata u BiH ( Kupres, Bugojno, Livno) te su ostvarene suradnje sa udrugama stradalnika i branitelja sa područja BiH.

Berlinski proces – Predsjednica Saveza je na poziv njegovog visočanstva princa od Walesa sudjelovala na prijemu u Londonu koji je upriličen za sudionike i goste  Londonskog  Summita na kojem je sudjelovala i hrvatska delegacija na čelu sa predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Savez je prije održavanja Summita podržao stav Vlade Republike Hrvatske o neprihvaćanju potpisivanja Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba dok god se tekst istog ne prilagodi interesima Republike Hrvatske, što je učinjeno nekoliko mjeseci nakon održavanja Summita.

 

OBLJETNICE

Savez je sudjelovao u obilježavanjima većine značajnih obljetnica vezanih uz Domovinski rat:

 • godišnjica razmjene zatočenika logora „Bučje“
 • Dan logora Stara Gradiška
 • Dan hrv. branitelja Grada Vukovara
 • Obljetnica VRO „Bljesak“
 • Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu
 • Dan sjećanja na poginulu djecu u Dom. ratu ( Slavonski Brod )
 • Dan oružanih snaga RH
 • Dan branitelja Grada Zagreba
 • Dan Hrvatskog Sabora
 • Dan državnosti
 • Dan pobjede i domoviske zahvalnosti i Dan hrvatskihbranitelja
 • Dan početka Domovinskog.rata- Daruvar
 • Dan sjećanja – Petrinja
 • obljetnica ustrojstva 204. brigade
 • Obljetnica stradanja – Svinjarevci, Cerić, Mikluševci, Tompojevci, Sotin, Lovas, Tordinci, Bogdanovci
 • Dan neovisnosti
 • Obljetnica rada i djelovanja udruge „Hrvatski Feniks“
 • Obljetnica pogibije Blage Zadre
 • Dan sjećanja na Žrtvu Vukovara ( 17.-20. studeni )
 • Obljetnica djelovanja Vojnog ordinarijata

 

SPOMEN OBILJEŽJA  

U 2018. godini Savez je sudjelovao na otkrivanjima tri spomen obilježja: „Kristalne kocke vedrine“ u Okučanima, otkrivanje spomen obilježja „Dragović“ pored Pakraca i otkrivanje spomen obilježja „Strmačka“.

 

IDENTIFIKACIJE I POKOPI IDENTIFICIRANIH HRVATSKIH BRANITELJA I UMRLIH ČLANOVA OBITELJI

U 2018. godine je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja održano je 5 identifikacija. U 2018. godini su umrla  su 4 člana Saveza.

 

EDUKACIJE I IZGRADNJA KAPACITETA UDRUGE

Na edukacijama, okruglim stolovima i tribinama sudjelovali su članovi Upravnog odbora i administrativno osoblje Saveza,organizatori: SUOZNHB, MHB,ZUHCSDR, NZZRCD, 9. Centar znanja:

 1. „Kvalitetna priprema prijava na ESF natječaje“
 2. „Društveno poduzetništvo u teoriji i praksi“
 3. „Osnove financijskog poslovanja neprofitnih organizacija“
 4. Edukacija za digitalizaciju procesa financiranja programa i projekata udruga – ePrijavnica
 5. Tečaj i radionica „ Kako započeti izradu e-tečaja“ i „Osnove rada u sustavu Mod“
 6. Tečaj „Priprema virtualnog predavanja webinara“
 7. „Simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrv.braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zakonski okvir i EU projekti“
 8. Predavanje “Javne politike u Hrvatskoj“
 9. Radionica „ Izrada i vrednovanje kvalitetnih neformalnih online obrazovnih sadržaja“
 10. Radionica „Menadžment volontera u sklopu projekata financiranih kroz Europski socijalni fond“
 11. Tribina “Psihološke posljedice rata na djecu žrtve rata”
 12. „Strateško upravljanje i sustav unutarnje kontrole organizacija civilnog društva“
 13. Okrugli stol „Reforma obrazovanja – kurikul povijesti s osvrtom na Domovinski rat
 14. Okrugli stol „Iskorak hrvatskih branitelja i stradalnika iz Dom.rata u civilnom društvu“

 

SUSRETI

Savez je u 2018. godini za svoje članove organizirao i proveo Uskršnji i Božićni duhovni susret te rekreativno-kreativne surete. U svakoj od aktivnosti je udjelovalo preko 120 članova, a uključeni su bili i predstavnici institucija, braniteljskih i stradalničkih udruga. Održano je i preko 20 kreativnih radionica na kojima su članice udruge učile i primjenjivale razne vještine i tehnike te stvarale unikatne predmete koji su obliku prigodnih darova su podijeljeni ostalim članovima i suradnicima.

 

PARTNERSTVA I SURADNJA SA UDRUGAMA

U provođenju svojih projekata Savez je sklopio partnerske odnose sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a nastavljena je suradnja sa Hrvatskim žrtvoslovnim društvom, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata državne i udrugama iz 9. Centra znanja.

U aktivnostima Saveza sudjelovalo je svih šest udruga članica sa svojim članstvom, a članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja su kroz sudjelovanje u aktivnostima drugih udruga iz Domovinskog rata doprinosili zajedničkim interesima i ciljevima.

 

VIDLJIVOST

Predstavnici Saveza i udruga članica su kroz 2018. godinu kroz sve značajnije medije apelirali na potrebu ubrzanja rješavanja pitanja nestalih osoba. Objavljeno je niz članaka, priloga, sudjelovanja u “Veteranima mira” i drugim radijskim i tv emisijama.

Savez je u dogovoru sa Ministarstvom hrvatskih branitelja  nastavio aktivno surađivati sa medijskom kućom “24 Sata” u pronalaženju sugovornika za serijal „Nestali u Domovinskom ratu“, kao i na promociji knjige „Nestali“ koja je 2018.godine održana u Vukovaru. Do sada je u serjalu objavljeno preko 100 priča obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila.

 

OSTALO IZDVOJENO

Savez je posebnom izaslaniku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zaduženom za pitanje nestalih osoba Veranu Matiću jasno stavio do znanja neprihvatljivost načina njegovog angažmana i poslanja, osobito nametanja stavova Koalicije za REKOM, te o istom izvjestio institucije Republike Hrvatske.

Savez je promicao vrijednosti Domovinskog rata i istinu o nestalim hrvatskim braniteljima na svim razinama društva u Republici Hrvatskoj, ali i izvan Republike Hrvatske, argumentirano i dostojanstveno .

Savez je doprinosio umanjivanju utjecaja i posljedica zloupotrebe pitanja nestalih osoba i žrtava Domovinskog rata od strane različitih NVO, interesnih skupina ili pojedinaca koji su pogrešnim inerpretacijama obmanjivali hrvatsku i međunarodnu javnost nanoseći tako štetu hrvatskim žrtvama, njihovim obiteljima i Republici Hrvatskoj.

 

Ljiljana Alvir, predsjednica SUOZNHB

      Zagreb, 26. ožujak 2019.