IZVJEŠĆA

IZVJEŠĆE O RADU 2023.

Financijski izvještaj 2023.

IZVJEŠĆE O RADU 2022.

Financijski izvještaj 2022.

IZVJEŠĆE O RADU 2021.

Financijski izvještaj 2021

IZVJEŠĆE O RADU 2020.

Izvještaj o prihodima i rashodima

Bilanca

izvješće o radu 2017

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2018

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2019

Financijsko izvješće 2019-1-4     Financijsko izvješće 2019-5-7

Izvještaj neovisnog revizora o revizorskom uvidu u Financijske izvještaje SUOZNHB-a za 2019. godinu

 

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2019.GODINU

  

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja je svoj  rad i djelovanje u 2019. godini realizirao sukladno ciljevima i zadaćama iz Statuta, u skladu sa zakonskim propisima, nacionalnim strategijama, Strateško-operativnom planu udruge te ostvarenim financijskim potporama, podrškama i partnerstvima sa institucijama, udrugama iz Domovinskog rata i suradnicima koji podržavaju rad i djelovanje Saveza.

Savez je svoj rad i djelovanje u 2019. godini provodio uz podršku: Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Grada Vinkovaca kroz slijedeće projekte/programe/aktivnosti:

 1. SUOČAVANJE SA ISTINOM – NASLIJEĐE DOMOVINSKOG RATA
 2. – GODINA NESTALIH OSOBA
 3. KREATIVNOŠĆU DO KVALITETNIJEG ŽIVOTA
 4. KONFERENCIJA O NESTALIM OSOBAMA U DOMOVINSKOM RATU „PRAVO NESTALIH NA IDENTITET – PRAVO OBITELJI NA ISTINU“
 5. U ZAJEDNIŠTVU SE I NJIHOV GLAS ČUJE
 6. GLAZBENOM TERAPIJOM DJECE HRVATSKIH BRANITELJA DO KVALITETNIJEG ŽIVOTA HRVATSKOG BRANITELJA
 7. RAZVOJNA SURADNJA U PODRUČJU CENTRA ZNANJA ZA DRUŠTVENI RAZVOJ U REPUBLICI HRVATSKOJ

Osim rada i djelovanje kroz navedene projekte koji su provođeni samostalno, u partnerstvu i kroz 9. Centar znanja, Savez je participirao i u radu Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije čiji su projekti i aktivnosti provođeni uz podršku ICMP-a i ICRC-a.

Savez je za svoj rad i djelovanje dobio dva priznanja u 2019. godini:

 1. Medalju Grada Zagreba za cjelokupan rad i izniman doprinos na području otkrivanja sudbina nestalih hrvatskih branitelja i svih nestalih osoba u Domovinskom ratu
 2. Za kampanju „Nestali“ u suradnji sa „24SATA“ nagradu „Brend godine“ na međunarodnom natjecanju Native Advertising Awards.

 

IZDVOJENE AKTIVNOSTI PROVEDENE U SKLOPU PROJEKATA

 

MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

 1. kolovoza 2019.godine u Vinkovcima je održano središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja sa partnerskim organizacijama Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, pokroviteljstvo i potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodnog odbora Crvenog križa.

U programu je sudjelovalo oko 200 članova obitelji nestalih iz cijele Hrvatske, suradnika i uzvanika, veliki doprinos programu dala je i Uprava za zatočene i nestale kroz prezentaciju načina rada i tehnologija u procesu traženja nestalih osoba.

 

IZVJEŠTAJNI SABOR SUOZNHB I AKTUALNI SAT „Pravo nestalih na identitet – pravo obitelji na istinu“

 Redovni Izvještajni Sabor SUOZNHB održan je 26. listopada 2019. godine u Selcu. Na Saboru je usvojeno Izvješće o radu, Financijsko izvješće te izvješće Nadzornog odbora. Usvojen je i revidirani financijsko-operativni plan za 2019.godinu, te financijsko-operativni plan za 2020. godinu.

Na Aktualnom satu posvećenom pitanju nestalih osoba načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Višnja Bilić predstavila je rezultate rada Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za zatočene i nestale u mandatu ministra Tome Medveda i pomoćnika ministra Stjepana Sučića. Tijekom aktualnog sata članovi su imali priliku postavljati pitanja i pomoćniku ministra hrvatskih branitelja Stjepanu Sučiću, kao i iznositi svoja iskustva, prijedloge, stavove.

 

TEMATSKI SASTANCI UPRAVNOG ODBORA, MEĐUSEKTORSKA SURADNJA

 – Na tematskim sastancima Upravnog odbora na kojima su sudjelovali predstavnici udruga članica Saveza iz Zagreba, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Varaždina i Čakovca donošene su odluke i smjernice iz djelokruga rada Saveza.

– Predstavnici SUOZNHB su aktivno sudjelovali na sastanku Ministarstva hrvatskih branitelja te drugih resornih ministarstava, službi i predstavnika vjerske zajednice sa članovima obitelji nestalih/ubijenih hrvatskih branitelja obuhvaćenih rješavanjem složenih slučajeva vezanih uz  masovnu grobnicu „Vila Gavrilović“.

– Održan je sastanak sa policijskim službenicima MUP-ove Službe ratnih zločina s ciljem intenziviranja suradnje na temu rješavanja pitanja nestalih osoba.

– SUOZNHB je u partnerstvu sa Ministarstvom hrvatskih branitelja, Upravom za zatočene i nestale organizirao tribinu „Međusektorska suradnja u području rješavanja pitanja nestalih osoba“ na kojoj su sudjelovali predstavnici SUOZNHB, ZUHCSDR, UDPNHBDR te predstavnici MUP-a, Povjerenstva Vlade RH za nestale osobe i Sigurnosno obavještajne agencije.

 

ZAKON O OSOBAMA NESTALIM U DOMOVINSKOM RATU

12.srpnja 2019. godine Hrvatski sabor je izglasao Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Sjednicu Sabora su sa galerije pratili članovi U.O. Saveza.

 

SURADNJA SA INSTITUCIJAMA

– U 2019. godini Savez je nastavio dobru suradnju i partnerski odnos sa Ministarstvom hrvatskih branitelja te suradnju sa Uredom predsjednice Republike Hrvatske na aktivnostima vezanim uz zagovaranje rješavanja pitanja nestalih osoba.

– Nastavljena je dobra suradnja sa Hrvatskim Crvenim križom u nekoliko aktivnosti sa posebnim naglaskom na aktivno sudjelovanje i podršku HCK pri obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Vinkovcima.

– Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba održao sastanak sa predstavnicima SUOZNHB. Na sastanku je sudjelovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Razgovaralo se o postignućima, problemima vezanim uz proces rješavanja pitanja nestalih osoba. Analizirane su aktivnosti koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja te su dogovoreni budući koraci u pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je pokazao visoku razinu razumijevanja i upućenosti u složenost pitanja nestalih osoba, kao i potpunu podršku obiteljima, Ministarstvu i Upravi za zatočene i nestale u svakom pogledu. Predstavnici obitelji su iznijeli svoja osobna  i zajednička iskustva, mišljenja te se zahvalili na vidljivoj posvećenosti Vlade RH rješavanju pitanja nestalih osoba.

– Na svečanosti proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, na prijedlog Ministarstva hrvatskih branitelja, uz suglasnost većine braniteljskih i stradalničkih udruga, predsjednica SUOZNHB Ljiljana Alvir je u ime hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji održala prigodni govor.

 

MEĐUNARODNA SURADNJA

– Savez je aktivno sudjelovao u radu Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije ( sastanci upravnog odbora, sastanci sa predstavnicima ICMP-a, sastanci sa Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Komisijom za nestala lica Republike Srbije, sudjelovanje u području Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba i pripremi izvještaja ).

– Predstavnici ICMP-a su u Zagrebu održali dvodnevni sastanak sa predstavnicima udruga nestalih osoba iz Republike Hrvatske sa ciljem razmjene aktualnih informacija iz procesa rješavanja pitanja nestalih osoba te na temu procjene trenutnih kapaciteta udruga u ostvarivanju ciljeva kroz svakodnevni rad.

– Predstavnice SUOZNHB i ZUHCSDR održale su sastanak sa konzultanticom UNDP-a Jasminkom Džumhur radi definiranja potreba udruga u cilju unaprijeđenja stanja vezano za pitanje nestalih osoba na području bivše Jugoslavije

– Predsjednica SUOZNHB je sudjelovala  na Forumu civilnog društva ( Civil society forum ) koji je održan kao dio Summita u Poznanu ( Western Balkans Summit ), a u ukviru Berlinskog procesa. Osim na Forumu na kojem je predstavljeno Izvješće RK o imlementaciji Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba, Alvir je sudjelovala i na sastanku predstavnika institucija nadležnih za rješavanje pitanja nestalih osoba uključenih u Okvirni plan.

 

 OBLJETNICE

Predstavnici SUOZNHB su sudjelovali u obilježavanjima većine značajnih obljetnica vezanih uz Domovinski rat:

 

 • godišnjica razmjene zatočenika logora Bučje
 • sjećanje na žrte logora Stara Gradiška
 • Dan branitelja Grada Vukovara
 • obljetnica VRO „Bljesak“
 • obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu
 • obljetnica raketiranja Zagreba
 • Dan branitelja Grada Zagreba
 • Dan sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu „Mali križ – velika žrtva“
 • Dan oružanih snaga Republike Hrvatske
 • obljetnica rada i djelovanja udruge „Vukovarske majke“
 • Dan državnosti Republike Hrvatske
 • Komemorativna sjednica Hrvatskog sabora povodom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici
 • godišnjica sjećanja na početak Domovinskog rata u Daruvaru
 • Obljetnica ustrojavanja „Tigrova“
 • Obljetnica VRO „Medački džep“
 • obljetnica stradanja Petrinje
 • Obljetnica stradanja – Berak, Svinjarevci, Cerić, Mikluševci, Tompojevci, Sotin, Lovas, Tordinci, Bogdanovci, Baćin,…
 • Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ( 17. – 20. studeni )

 

SPOMEN OBILJEŽJA

U 2019. godini predstavnici SUOZNHB su sudjelovali na otkrivanju dva spomen obilježja na mjestima masovnih grobnica: „Bodegraj“ općina Okučani i spomen obilježja Mala Solina.

 

IDENTIFIKACIJE I POKOPI IDENTIFICIRANIH HRVATSKIH BRANITELJA I UMRLIH ČLANOVA OBITELJI

Ministarstvo hrvatskih branitelja je u 2019. godini organiziralo sedam identifikacija posmrtnih ostataka vezanih uz Domovinski rat.

Četiri člana SUOZNHB su umrla u 2019. godini.

 

 

 9.CENTAR ZNANJA, EDUKACIJE I IZGRADNJA KAPACITETA UDRUGE

Na edukacijama, okruglim stolovima i tribinama sudjelovali su članovi Upravnog odbora i administrativno osoblje Saveza.

 1. Izobrazba o sustavu kvalitete djelovanja u organizacijama civilnog društva – organizator NZRCD
 2. Izobrazba o uspješnom prevladavanju stresnih situacija – organizator NZRCD
 3. Izobrazba o upravljanju vremenom, ciljevima i prioritetima – organizator NZRCD
 4. „Zaštita osobnih podataka – primjena u radu i djelovanju organizacija civilnog društva“ – organizator UDPNHBDR
 5. „Pravila protokola i poslovni bonton“ – ZUHCSDR
 6. Konferencija Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro – Mediteran – organizator NZRCD
 7. Informativna radionica Financiranje udruga iz područja branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, boraca II. svjetskog rata i civilnih invalida rata iz proračuna Grada Zagreba 2020. i financijsko poslovanje neprofitnih organizacija – organizator Grad Zagreb, Ured za branitelje
 8. Konferenicja „Branitelji i stradalnici Domovinskog rata: Jučer-danas-sutra“ – organizat – organizator 9. Centar znanja
 9. „Javni nastup i komunikacija na društvenim mrežama“ – organizator ZUHCSDR
 10. Tribina  “Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 28 godina poslije“ – organizator SUOZNHB
 11. Tribina „ Međusektorska suradnja u području rješavanja pitanja nestalih osoba“ – organizator SUOZNHB
 12. Radionica „ Umrežavanje NVO s ciljem doprinosa procesu rješavanja pitanja nestalih osoba“ – organizator SUOZNHB

 

 

SUSRETI ČLANOVA

Savez je u 2019. godini za svoje članove organizirao i proveo Uskršnji i Božićni duhovni susret te rekreativno-kreativne susrete. U svakoj od aktivnosti je sudjelovalo preko 120 članova, a uključeni su bili i predstavnici institucija, braniteljskih i stradalničkih udruga. Održano je i preko 15 kreativnih radionica na kojima su članice udruge učile i primjenjivale razne vještine i tehnike te stvarale unikatne predmete koji su obliku prigodnih darova podijeljeni ostalim članovima i suradnicima.

 

PARTNERSTVA I SURADNJA SA UDRUGAMA

U provođenju projekata SUOZNHB je nastavio partnerske odnose sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Klubom veterana 148. Brigade Trnje. Nastavljena je suradnja i sa ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata državne razine, a posebno sa udrugama iz 9. Centra znanja. Sklopljeno je i novo partnerstvo sa Humanitarnom udrugom „fra Mladen Hrkać“.

U aktivnostima Saveza sudjelovalo je svih šest udruga članica sa svojim članstvom, a članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja su kroz sudjelovanje u aktivnostima drugih udruga iz Domovinskog rata doprinosili zajedničkim interesima i ciljevima.

 

VIDLJIVOST

Predstavnici Saveza i udruga članica su u 2019. godini kroz sve značajnije medije apelirali na potrebu ubrzanja rješavanja pitanja nestalih osoba. Objavljeno je niz članaka, priloga, sudjelovanja u radijskim i televizijskim emisijama.

Savez je nastavio aktivno surađivati sa medijskom kućom “24 Sata” u pronalaženju sugovornika za serijal „Nestali u Domovinskom ratu“, kao i na promociji knjige „Nestali2“ koja je 2019.godine održana u Zagrebu i Osijeku. Do sada je u serijalu objavljeno preko 130 priča obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila.

SUOZNHB je zahvaljujući kampanji „Nestali“ 24sata osvojio nagradu u kategoriji „Brend godine“ na međunarodnom natjecanju Native Advertising Awards.

 

SVAKODNEVNI RAD SA KORISNICIMA

U okviru svog rada na dnevnoj razini komuniciramo sa članovima obitelji nestalih hrvatskih branitelja, institucijama nadležnim za pitanje nestalih osoba, udrugama iz Domovinskog rata i drugim pravnim osobama i pojedincima zainteresiranim za ovo pitanje. Kroz radni tjedan od ponedjeljka do petka, u vremenu od 9:00-16:00 sati smo obavljali dnevno između 10-20 telefonskih poziva te u prosjeku po 2-3 razgovora sa strankama u prostorijama Saveza.

 

Navedeno je tek izdvojeni dio aktivnosti Saveza, dok su sve ostale aktivnosti sadržane u pismohrani udruge.

 

U Zagrebu, 25. travnja 2020.godine

 

Izvješće pripremila: Ana Kujundžić Vudrag

Odgovorna osoba:    Ljiljana Alvir, predsjednica SUOZNHB