IZVJEŠĆE O RADU

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

 

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2017.g.

 

Izvješće o radu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja temelji se na provedenim aktivnostima, projektima i programima koji su sadržani u Planu rada za 2017. godinu, koji je usvojen na redovitom Izvještajnom Saboru Saveza održanom 2016. godine u Selcu , a u skladu sa Statutom Saveza, Zakonom o udrugama, misijom, vizijom i ciljevima Saveza.

Plan rada, uključujući operativni i financijski plan izmijenjen je sukladno okolnostima i ostvarenim financijskim potporama kroz projektne prijedloge, te usvojen 26.lipnja 2017.godine na X. Izbornom Saboru održanom u Dramlju.

Savez je svoj rad i djelovanje kroz 2017. godinu provodio uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Grada Osijeka, Hrvatskog Crvenog križa i ICRC-a kroz slijedeće programe/projekte/aktivnosti:

 1. SUOČAVANJE SA ISTINOM,NASLIJEĐE DOMOVINSKOG RATA
 2. 2017.- GODINA NESTALIH OSOBA
 3. KREATIVNOŠĆU DO KVALITETNIJEG ŽIVOTA
 4. U ZAJEDNIŠTVU SE I NJIHOV GLAS ČUJE
 5. USKRŠNJI DUHOVNI SUSRETI
 6. BOŽIĆNI DUHOVNI SUSRETI
 7. OBILJEŽAVANJE DANA NARCISA – 25.OŽUJKA 2017. ( potpora udruzi P.I.N.K.)
 8. MEĐUSEKTORSKA SURADNJA U PROCESU RJEŠAVANJA PITANJA NESTALIH OSOBA
 9. MEĐUNARODNA I REGIONALNA SURADNJA U PROCESU RJEŠAVANJA PITANJA NESTALIH OSOBA
 10. INSTITUCIONALNA PODRŠKA
 11. SPORAZUM O PRIJELAZNOM RAZDOBLJU ZA UKLJUČIVANJE U RAZVOJNU SURADNJU

 

IZDVOJENE AKTIVNOSTI PROVEDENE U OKVIRU  PROGRAMA:

– MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

Međunarodni dan nestalih osoba je održan 30. kolovoza 2017. godine u Osijeku, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvo i potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, HCK i ICRC .

Uz standardni program na kojem je sudjelovalo oko 160 članova obitelji, suradnika i uzvanika, Uprava za zatočene i nestale je dala poseban doprinos kroz cjelodnevni postav i prezentaciju procesa, tehnologije i načina rada na rješavanju pitanja nestalih osoba.

 

–  REDOVITI IZBORNI SABOR SUOZNHB I AKTUALNI SAT O PROCESU RJEŠAVANJA PITANJA NESTALIH OSOBA

Savez je u 2017. godini održao redoviti izborni Sabor u Dramlju, 26.lipnja 2017. godine.

Za predsjednicu je ponovno izabrana Ljiljana Alvir, a za dopredsjednike Jasna Jug, Blaženka Đurđek i Ilija Lovrić. Izabrani su i ostali članovi upravljačkih tijela . Na Saboru su usvojena Izvješća o radu i financijskom poslovanju te Izvješće Nadzornog odbora za 2016. godinu.

Financijsko izvješće za 2016. godinu je objavljeno na stranicama Ministarstva financija, kao i izvješće za 2017. godinu.

Aktualni sat je bio posvećen pitanju nestalih osoba, a prezentaciju o novom načinu rada  Uprave za zatočene i nestale je prezentirao pomoćnik ministra Stjepan Sučić.

 

–  SVAKODNEVNI RAD SA KORISNICIM

U okviru ovog programa smo na dnevnoj razini  komunicirali sa članovima obitelji nestalih hrvatskih branitelja, institucijama nadležnim za pitanje nestalih osoba, udrugama iz Domovinskog rata i drugim pravnim osobama i pojedincima zainteresiranim za ovo pitanje. Kroz radni tjedan od petka do ponedjeljka, u vremenu od 9:00-16:00 sati smo obavljali dnevno između 10-20 telefonskih poziva te u prosjeku po 2-3 razgovora sa strankama u prostorijama Saveza.

 

– TEMATSKI SASTANCI  I SASTANCI UPRAVNOG ODBORA

Savez je održao pet redovitih sastanaka Upravnog odbora  i dva sastanka upravnog odbora sa pomoćnikom ministra Stjepanom Sučićem u čijoj nadležnosti je rad Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja. Predsjednica Saveza je bila i na nekoliko sastanaka u Upravi za zatočene i nestale kako bi upravu upoznala sa stavovima, problemima i sugestijama članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

 

-MEĐUSEKTORSKA SURADNJA

-Tribine – Savez je u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja, Upravom za zatočene i nestale održao tri tematske tribine o procesu rješavanja pitanja nestalih osoba na kojima su uz članove obitelji sudjelovali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Državnog odvjetništva RH, MUP-a RH, Obavještajne zajednice i Forenzičkog laboratorija Medicinskog fakulteta u Osijeku. Tribine su održane u Karlovcu, Vukovaru i Petrinji.

– Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva organizirala je tri sastanka za udruge iz Domovinskog rata, potpisnice porazuma o suradnji ( Tuhelj i 2 puta Zadar ). Savez je sudjelovao na sastancima kojima su teme bile financiranje udruga, pripreme za ulazak u 9. Centar znanja

– Vlada Republike Hrvatske- predsjednica Saveza je sudjelovala na sastanku predstavnika udruga sa premijerom Republike Hrvatske i Ministrom hrvatskih branitelja

– Ministar hrvatskih branitelja – Savez je ostvario nekoiko susreta i suradnju sa ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Posebno ističemo zauzimanje ministra za rješavnje pitanja nestalih osoba.

– Grad Zagreb je pružio podršku aktivnostima Saveza. Savez je sudjelovao na Tjednu udruga grada Zagreba te u pripremi izložbe “Vukovar i Škabrnja u Zagrebu – 26 godina poslije”

– Hrvatski Crveni križ – ostvarena suradnja u nekoliko aktivnosti sa posebnim naglaskom na aktivno sudjelovanje i podršku HCK pri obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba.

– Pučka pravobraniteljica – u kolovozu je održan sastanak članova obitelji nestalih osoba sa područja Vukovara. Vinkovaca i Osijeka sa pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović i njenim suradnicima. Terma sastanka su bila pitanja i problemi sa kojima se obitelji susreću, a koja spadaju u djelokrug rada Ureda pučke pravobraniteljice.

 

– MEĐUNARODNA/prekogranična SURADNJA

-Savez je na poziv hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu gdina Ivice Tolića aktivno sudjelovao ne Konferenciji o nestalim osobama u Domovinskom ratu koja je održana u Bruxellesu

– Savez je sudjelovao u radu Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije ( sastanci upravnog odbora, Konferencie o nestalim osobama u Sarajevu, Zagrebu, Prištini i Beogradu,…)

– Savez je u sklopu Regionalne koordinacije sudjelovao na prijemu predstavnika obitelji nestalih osoba kod predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

– Predsjednica Seaveza je uz podršku i u organizaciji ICMP-a sudjelovala na prijemu/sastanku/okruglom stolu na temu nestalih osoba sa princom od Walesa u Londonu.

– Predstavnici Saveza su sudjelovali u obilježavanju obljetnica obrane i stradanja Hrvata u BiH ( Kupres, Bugojno, Doljani- Stipića Livade ) te su ostvarene suradnje sa udrugama stradalnika i branitelja sa područja BiH.

 

–  OBLJETNICE

Savez je sudjelovao u obilježavanjima gotovo svih značajnih obljetnica vezanih uz Domovinski rat:

 • obljetnica priznavanja RH
 • godišnjica razmjene zatočenika logora „Bučje“
 • Dan logora Stara Gradiška
 • Dan hrv. branitelja Grada Vukovara
 • obljetnica VRO Bljesak
 • obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu
 • sjećanje na poginulu djecu u Dom. ratu ( Slavonski Brod )
 • Dan oružanih snaga RH
 • Dan branitelja Grada Zagreba
 • Dan Hrvatskog Sabora
 • Dan državnosti
 • obljetnica stradanja pripadnika 1. gardijske brigade
 • Dan pobjede i domoviske zahvalnosti i Dan hrv.branitelja
 • dan logora Glina
 • početak Dom.rata- Daruvar
 • Dan sjećanja – Petrinja
 • Obljetnica stradanja – Svinjarevci, Cerić, Mikluševci, Tompojevci, Sotin, Lovas, Tordinci, Bogdanovci
 • Dan nezavisnosti
 • obljetnica rada i djelovanja udruge „Hrvatska mjka“ Vinkovci
 • Obljetnica pogibije Blage Zadre
 • obljetnica početka prosvjeda Savska
 • Dan sjećanja na Žrtvu Vukovara ( 17.-20. studeni )
 • obljetica djelovanja Vojnog ordinarijata

 

-SPOMEN OBILJEŽJA   ( poginulima, ubijenima, nestalima  u Domovinskom ratu )   

U 2017. godini Savez je sudjelovao na otkrivanjima šest spomen obilježja:  Spomen obilježje„Velebitskim junacima“, spomen obilježje „Dabin vrh“, spomen obilježje „Novi Jankovci“, spomen obilježje Antin „Carev riblnjak“, spomen obilježje „Donje Jame“ Glina i spomen obilježje „Taborište“

 

-IDENTIFIKACIJE I POKOPI IDENTIFICIRANIH HRVATSKIH BRANITELJA I UMRLIH ČLANOVA OBITELJI

U 2017. godine je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja održana samo jedna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskog rata za period 1991.-1992. na kojoj su identificirani posmrtni ostaci 3 hrvatska branitelja ( Vlado Nikl, Drago Rukavina i Marijan Raužan ). Predstavnici Saveza su nazočili identifikaciji na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku ( Zagreb ), kao i na pokopima Vlade Nikla i Marijana Raužana čije su obitelji učlanjene u Savez.

U 2017. godini su umrla tri člana Saveza.

 

-“24 SATA” –  SURADNJA NA SERIJALU I KNJIZI

Savez je u dogovoru sa Ministarstvom hrvatskih branitelja aktivno surađivao sa medijskom kućom “24 Sata” u pronalaženju sugovornika za serijal „Nestali u Domovinskom ratu“, kao i na promociji knjige „Nestali“ koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

 

– ZAKON O HRVATSKIM BRANITELJIMA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI

Savez je aktivno putem svojih predstavnika sudjelovao kako u izradi prijedloga Nacrta zakona tako i u praćenju donošenje i primjene istog.

 

 

– EDUKACIJE I IZGRADNJA KAPACITETA UDRUGE

  Edukacije – Društveno poduzetništvo u sklopu EU projekata; Tehnike uspješnog komuniciranja; Projektni ciklus; Uvod u kohezijsku politiku EU i projekte EU

( Sudjelovali članovi Upravnog odbora i administrativno osoblje, Organizatori: SUOZNHB, MHB,ZUHCSDR i NZZRCD )

 

– PARTNERSTVA I SURADNJA SURADNJA

U provođenju svojih projekata Savez je sklopio partnerske odnose sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a posebna suradnja je ostvarena sa Hrvatskim žrtvoslovnim društvom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata državne razine koje su najaktivnije sudjelovale na pripremi nacrta prijedloga zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i udrugama korisnicama Institucionalne podrške za stabilizaciju ili razvoj udruga iz Domovinskog rata.

U aktivnostima Saveza sudjelovalo je svih šest udruga članica sa svojim članstvom.

 

– VIDLJIVOST

Predstavnici Saveza i udruga članica su kroz 2017. godinu kroz sve značajnije medije apelirali na potrebu ubrzanja rješavanja pitanja nestalih osoba. Objavljeno je niz članaka, priloga, sudjelovanja u radijskim i tv  emisijama .

Ljiljana Alvir,  predsjednica

U Zagrebu, 20. veljače 2018.